Bygga cajon

Cajon

Hur bygger man sin egen cajon?

Bygga egen cajon

Eftersom cajonens konstruktion är väldigt enkel är det ett tacksamt instrument att bygga själv. På nätet finns många instruktioner. Resultatet blir en helt unik cajon och ofta blir det riktigt bra.

Cajon som byggsats.

Bygga en egen cajon är inte svårt men samtidigt bör man vara inställd på att instrumentet troligtvis inte blir fullt i klass med de märkescajoner som finns i handeln. De duktiga cajonbyggarna lagt ned mycket tid på att välja ut material, testa olika tjocklekar i kombination med måtten på lådan, val av sejartrådar och hur dessa monterats för att fungera optimalt. På bilden visas en komplett byggsats. Vissa byggsatser behöver bara lite lim och tejp.

 

 

Plywood

Plywood, eller kryssfaner, är en skiva av tunnare korslagda faner som är limmade med fenolhartslim och pressade med högt tryck under värmebehandling, till en relativt hållfast och formstabil produkt. Plywood har fått ett stort användningsområde inom bland annat båt och skeppsvarv, möbelinredningsindustri samt byggindustri.

Plywood varierar i tjocklek mellan vanligtvis cirka tre millimeter och tre centimeter. De olika skikten är lagda och limmade korsvis, med all ytfaner lagd i samma riktning. Furu och gran är de vanligaste träslagen i byggnadsindustrin, där gran ibland används som mellanfaner. Inom båt- och skeppsvarvsindustin används i regel ädlare träslag, vilka har större motståndskraft mot röt- och mögelangrepp; till exempel teak och olika mahognyarter. I möbel- och inredningssammanhang används ofta björkplywood eller olika sorters ädelträ för bättre formbarhet.