Konstruktion

Cajon

Hur är cajoner konstruerade och vad

skiljer mellan olika modeller

Cajonens konstruktion

En trälåda, hur svårt kan det vara att kostruera en cajon? Cajonens konstruktion är i grunden väldigt enkel. En trälåda i lagom storlek för att sitta på är egentligen allt som behövs för att kunna börja spela cajon.

Cajon som byggsats.

De cajoner man köper är vanligtvis tillverkade av plywood. Fördelen med detta är att de påverkas mindre av förändringar i temperatur och luftfuktighet så cajonens egenskaper blir mer förutsägbara. Plywood är också väldigt hållbart och stadigt så väggarna på instrumentet behöver inte vara särskilt tjocka för att kunna bära den som ska sitta och spela. Man behöver inte heller vara särskilt orolig för att cajonen ska gå sönder när den transporteras. Moderna cajoner är inte bara hållbara. De är utformade för att kunna avge mängder av användbara ljud. De är dessutom ofta vackra hantverk med tilltalande design. In vissa fall ha lådan fått en bekväm sits. Det är inte ovanligt att tillverkaren kombinerat olika träslag för att uppnå maximala dynamiska egenskaper.

För att cajonen ska kunna producera mer än enbart bastoner så sitter det på insidan ofta stålsträngar (sejartrådar) eller bjällror - ibland både och. Strängarna ger ett snärtigt ljud som kan liknas vid virveltrumman i ett trumset. På finare modeller är sejartråden justerbar så att önskad nivå av snärt och efterföljande rassel uppnås.

Det finns cajoner med justerbart porthål för att kunna variera ljudstyrkan och till viss del bastonen. Det finns även varianter med inbyggd mikrofon.

 

 

Plywood

Plywood, eller kryssfaner, är en skiva av tunnare korslagda faner som är limmade med fenolhartslim och pressade med högt tryck under värmebehandling, till en relativt hållfast och formstabil produkt. Plywood har fått ett stort användningsområde inom bland annat båt och skeppsvarv, möbelinredningsindustri samt byggindustri.

Plywood varierar i tjocklek mellan vanligtvis cirka tre millimeter och tre centimeter. De olika skikten är lagda och limmade korsvis, med all ytfaner lagd i samma riktning. Furu och gran är de vanligaste träslagen i byggnadsindustrin, där gran ibland används som mellanfaner. Inom båt- och skeppsvarvsindustin används i regel ädlare träslag, vilka har större motståndskraft mot röt- och mögelangrepp; till exempel teak och olika mahognyarter. I möbel- och inredningssammanhang används ofta björkplywood eller olika sorters ädelträ för bättre formbarhet.