Tillverkare

Cajon

Vem tillverkar den bästa cajonen?

Cajontillverkare

Numera har de flesta slagverksmärken minst en cajon i sitt sortiment. De flesta är bra men det finns undantag.

Cajon som byggsats.

De flesta cajoner i handeln är bra men det finns tyvärr undantag där massproduktionen tyvärr inte verkar haft tillräckligt med tid för att gallra bort dåliga exemplar. Se till att du har öppet köp så att du inte köper grisen i säcken. Köper du i en svensk nätbutik har du alltid öppet köp.

I Sverige har vi glädjen att ha en av de främsta innovatörerna inom cajonbygge - Valter Kindbom. Valters cajoner säljs under varumärket Valter Percussion och håller genomgående mycket hög kvalitet. Valter är professionell slagverkare och en av världens främsta innovatörer inom området. I dagsläget har Valter en hel serie olika cajonmodeller och en rad kompletterande instrument. Tidigare tillverkades alla instrumenten i Sverige men numera byggs de av en duktig hantverkare i Spanien efter Valters specifikationer.

 

 

 

Plywood

Plywood, eller kryssfaner, är en skiva av tunnare korslagda faner som är limmade med fenolhartslim och pressade med högt tryck under värmebehandling, till en relativt hållfast och formstabil produkt. Plywood har fått ett stort användningsområde inom bland annat båt och skeppsvarv, möbelinredningsindustri samt byggindustri.

Plywood varierar i tjocklek mellan vanligtvis cirka tre millimeter och tre centimeter. De olika skikten är lagda och limmade korsvis, med all ytfaner lagd i samma riktning. Furu och gran är de vanligaste träslagen i byggnadsindustrin, där gran ibland används som mellanfaner. Inom båt- och skeppsvarvsindustin används i regel ädlare träslag, vilka har större motståndskraft mot röt- och mögelangrepp; till exempel teak och olika mahognyarter. I möbel- och inredningssammanhang används ofta björkplywood eller olika sorters ädelträ för bättre formbarhet.